Pruunkaru novembris ja detsembris

November

Karud jäävad aina paiksemaks. Mõni aeg ennem magamaminekut nad enam ei söö, sest soolestik on vaja enne pikka taliuinakut puhtaks saada. Tegeletakse magamispaikade ettevalmistamisega. Neid võib olla väga mitmesuguseid. Alates puujuure alla rajatud koopast kuni lihtsalt lohuni maapinnas. Tavaliselt magatakse nooremate kuuskede alla kaevatud pesalohus, mida vooderdatakse kuuseokstega. Karu magamisaset eristab seapesast enamasti äärtes olev vall. Karude pesa on tihti nõgusa kujuga ja kõrgema äärega. Kindlam viis sea ja karu magamisasemel vahet teha on siiski karvade järgi. Kuu lõpul on karud enamasti end juba uinakule seadnud.

Detsember

Karud magavad. Talvel moodustub karu pärasooles karvadest, rohust ja muudest toidujäänustest tihe ca 4 cm laiune ja 40 cm pikkune karupunn. Lõuna pool elavate karude taliuinak hakkab hiljem. Kaukasusest ekvaatori pool elavad isendid enam talvel ei magagi, sest toitu jagub aastaringselt. Kaugel põhjas elavate mesikäppade taliuinak võib kesta aga üle poole aasta. Ka loomaaias elavad karud, keda toidetakse aastaringselt, ei pruugi talveunne jääda. Kui praegu ja ka järgnevatel talvekuudel nähakse karu liikumas, on tõenäoliselt tegemist inimese poolt (tahtmatult) uinakust ülesaetud karuga, kellel uue talvituskoha otsimine mõned päevad aega võtab. Mõnikord võib karu äratada ka muutuv ilmastik, kui näiteks endine kuiv pesakoht tiigiks muutub. Venemaal on räägitud ka üksikutest probleemsetest karudest, kes mingil põhjusel magama ei jäägi, kuid meil pole selliseid isendeid vähemalt viimasel paarikümnel aastal kohatud.

 


Nipernaadi rännak maastikumängMeeskonnakoolitused Firma suvepäeva tegevused vali kohe